No Linux uz Mac

Ir noticis tas, ko es nebiju domājis, ka kādreiz notiks. Esmu sācis lietot MAC datoru ar MAC OS. Papētot internetu, nav nemaz tik daudz informācijas, kad pāreja uz MAC OS notiek no Linux. Ir pilns internets ar rakstiem un video par to, kādas sajūtas ir Windows lietotājiem. Tāpēc es padalīšos ar savu pieredzi.

Uz raksta tapšanas laiku, dators manā īpašumā ir 72h. Tāpēc iespaidi ir spilgti un noteikti mainīsies. Pirmie iespaidi- man jāmaina tastatūra, ko pieslēdzu datoram. Man jāmaina paradumi kā es lietoju operētājsistēmu. MAC OS ir terminālis… Bet pat šo es nevaru salīdzināt ar Linux atrodamo termināli. Noteikti ir jāmācās un jāpierod. Nereāli patīk skārienpaliknis ar visiem “gesture”.

Dzelzis. Tātad, kāds tad man ir tas jaunais dators. Un kāds vispār bija ceļš līdz šim solim, nopirkt MAC datoru. Viss sākās ar to, ka periodiski iegādājos iPhone, bet nespēju to lietot ilgāk par 6-10 mēnešiem. Bet ar iPhone 12 ir savādāk. Tas ir noturējies nu jau gandrīz 12 mēnešus un nav tāda doma, ka gribētos nomainīt. Tas vienkārši darbojas, apmierina visas manas prasības pret telefonu un tā funkcijām. Tāpēc galvā iezagās doma, a var būt izmēģināt MAC OS. Itkā jau varētu “hakintosh” datoru sabūvēt… Bet uz šo brīdi datoru dzelži maksā nu ļoti dārgi, sajūtas kā bērnībā, kad dators bija ļoti dārga ekskluzīva prece. Un tad MAC datoru cena vairs neliekas tik pārspīlēta. Protams, kādi 20% cenai nāk klāt tā aizkostā ābola dēļ. Bet tas arī nav 100% patiesi. Un vēl viens faktors, Apple atkal pārgāja uz saviem “CPU”, kas drīzāk ir SoC. Tātad manā īpašumā nonāca MacBook Pro 13″ M1 16GB RAM, 256 GB SSD. Tas ir pagājušā gada modelis. Jauno M1 PRO nu nekādi nevarēju attaisnot, kāpēc man vajadzētu atļauties datoru par 2000+ EUR. Saprastu, ja ar datoru es pelnītu naudu (programmēt, video/foto apstrāde). Dators, man, kā pedagogam ir instruments. Bet tur nevajag super-puper veiktspēju. Vajag kaut ko virs vidējā un uz ilgu laiku. Kaut gan pateikšu tā, pandēmijas un attālinātās skolas laikā, es arī montēju pāris vienkāršus video. Un jaunais MBP renderē video krietni ātrāk kā mans iepriekšējais portatīvais, kuram bija i7 12 thread un RTX2060 6GB . Veiktspēja ir aptuveni 90-100 FPS ātrāks eksports 1080p 60 FPS video. Tas ir par 30-40% ātrāk. Un pats labākais, MBP nešķiro, vai lādētājs ir vai nav pieslēgts. Tas strādā ar 100% atdevi. Vienīgais, kas man nepatīk MBP ir touchbar. Bet nu man tas traucē tikai situācijās, kad datoru lietoju pēc nozīme- kā portatīvo un nav pieslēgta ārējā tastatūra.

Vēl tāds jaunums manā sadzīvē ar šo datoru ir tas, ka ir nepieciešami “dongle”, lai pieslēgtu mirstīgo cilvēku aksesuārus. Nebija vajadzība līdz sīm savu digitālo iedzīvi pārnest uz USB-C tipa spraudņiem. Bet ko 24 EUR dongle ar pāris USB-A un HDMI portu neizlabos. Pietiekami mazs, lai stieptu līdzi uz darbu un pieslēgtos projektoram.

Bet vēl lielāka sāpe ir tas, ka MBP nu ļoti nevēlas draudzēties ar manu Mikrotik WiFi. Cik saprotu no interneta, neesmu vienīgais pasaulē, kam tā notiek. Būs, protams, šī problēma jārisina. Vai nu ar WiFi konfigurācijas maiņu, vai WiFi piekļuves punkta maiņu. Ceru, ka to nevajadzēs darīt. Bet tagad situācija sekojoša- uz Windows laptopa (sievas) WiFi ātrumi ir 250-400 MBps. Uz mana MBP 70-110 MBps, ja vējš pūš pareizā virzienā. Tas ir smieklīgi maz, jo īpaši tāpēc, ka mājās lietoju failu serveri, gribu lietot TimeMachine rezerves kopijas tīklā. Pirmā rezerves kopija vienkārši pārsūtījās pāris h uz serveri. Es pat neatceros, kad man mājās bija tik lēns datortīkls. Jūtos apdalīts. Tas nu būtu par dzelžiem…. Protams, akumulators- kamēr mocu datoru, tikmēr ir tās 10-11h no baterijas. Ā jā, nav “DELETE” poga uz datora tastatūras. It kā sīkums, bet pagaidām nedabiski, ka nevaru dzēst tekstu pa labi no kursora pēc vajadzības (terminālī grūti tagad). Protams 70% laika lietoju ārējo tastatūru.

Nu tad beidzot pati operētājsistēma. Uz datora ir instalēta macOS Monterey versija 12.0.1
Ko lai saka…. Nezinu, kāpēc Apple fani vispār kaut ko sliktu saka par Linux…. Pagaidām jūtos it kā lietotu kaut kādu Linux distributīvu. Kā arī logu pārvaldnieks…. tā ir miskaste. Tik neērti, es nezinu, kurš un kāpēc izdomājis kaut ko tik neērtu. macOS izstrādātājiem vajadzētu palietot Linux vai Windows 10, 11, lai saprastu, ko nozīmē ērti un komfortabli pārvaldīt programmu logus. Ja paliek pie sistēmas iebūvētā, tas ir murgs. Nevar logus “snapot”, ērti pārvietot ar tastatūras īsceļiem. Tam nepieciešams instalēt papildus programmu. Gandrīz it kā nekas, ja ta papildus programma nemaksātu papildus naudiņas. Tas no Linux nākot liekas… what? Protams, atradu bezmaksas rīku “Spectacle”, kurš ļauj logus pārvietot, “snapot” pie ekrāna malām un maksimizēt (nejaukt ar pilnekrāna režīmu). Bet nu šis ir viedoklis manās pirmajās 48h. Tagad es atkal sāku izmantot daudzās darbvirsmas un sakārtot logus tajās kā man vajag. Vidēji man ir 4-6 virtuālās darbvirsmas, kur man ir sakāroti logi kā man vajag un mierīgi lietoju. Bet mierīgi lietot man ļauj šo sistēmu super atsaucīgais skārienpaliknis. Jo ar peli tas nedarbojas tik ērti.

Nākamais, kas man vēl līdz galam nav skaidrs. macOS lietotājiem ir kaut kādi rokas pirkstu jogas kursi? Ja nav, tad vajag. Itkā jau viss OS ir ergonomiski utt, bet ne īsinājumtaustiņi. Piemēram, lai uztaisītu ekrāntvērmu (screenshot), īsinājumtaustiņu kombinācija ir command+shift+4 (ļauj iezīmēt konkrētu apgabalu) command+shift+5 ļauj izvēlēties ko grib darīt, var ierakstīt ekrāna vide (šis man patīk). Bet pamēģiniet ar vienu roku šo īsinājumtaustiņu kombināciju nospiest. Tas ir samērā grūti un maigi izsakoties neērti. Es jūtu slodzi, saspringumu pirkstos. Es ņemu talkā otru roku. WTF? vai tad taustiņu kombinācijām nav jāatvieglo dzīvi? Ticu, ka ir maksas programma, kas to var labot… Nākamā problēma, kāpēc nevar Ctrl (Control) pogu izmantot darbībām kā kopēt, ielīmēt utt. Kāpēc “command”? Uz ne Apple tastatūras pagaidām bieži iebraucu auzās, kad vajag kopēt lietas, dokumentā formatēt tekstu. Es vienkārši izgāžos. Bet nu 72h laikā ievēroju, šis misēklis man notiek uz ārējās tastatūras. Uz laptopa tastatūras es kaut kā pamanos pareizi spiest. Bet jūtu, ka mana ātrdarbība uz mirkli sabremzēja, jo ir jāpiedomā. Ceru, tas ar laiku pazudīs un būšu pieradis. Bet tik un tā, īsinājumtaustiņi macOS ir dīvaini. Bet no otras puses, īsinājumtaustiņi ir visam un krietni vairāk par Windows vidi un Linux vidi (manā pielietojumā). Un pats galvenais, macOS vidē cilvēki šīs kombinācijas lieto, propagandē visādās pamācībās. Tāpēc nesaprotu, kāpēc MAC lietotājus uzskata par ne visai tehniskiem cilvēkiem un ka viņi neprot strādāt ar datoru. Varbūt tas bija tikai mans viedoklis.

Pateicoties filozofijai “It just works” sistēmā nav iebūvēts neviens mehānisms, kurš parādītu cik ātri notiek datu pārraide starp diskiem, tīklā utt. It Just works. Vienkārši sēdi un tupi gaidi, kamēr beigs kopēties. Ir jāsaprot no tā, cik ātri stabiņš iet uz priekšu, cik laika vajadzēs kopēšanas darbam. Nevar uzreiz saprast problēmu, piemēram ar manu, WiFi, ka tas strādā 2x lēnāk kā tam būtu jābūt. It Just works. Un, protams, ir pieejama maksas aplikācija, kas to labo. Protams, ir bezmaksas, bet izpildījums ne vienmēr ir labs. Esmu salicis pāris bezmaksas app, un ziniet, sajūta ir kā Linux’ā, kurš greizi sakonfigurēts. Šis tas “gļuko”, bet tur tam tā nepievērš uzmanību, jo tas ir bezmaksas. Šeit ir samaksāta normāla naudas summa, ir jāmaksā papildus nauda par sīkumu ieslēgšanu, attēlošanu, un tas gļuko, raustās. Nedaudz iesāpas sirsniņa.

Terminālis
Oh boy. Itkā tas terminālis ir, bet pagaidām, no tā ir maza jēga. Bet tur es vairāk vainoju savu zināšanu līmeni par macOS. kaut gan, nu jau esmu atradis Homebrew pakotņu pārvaldnieku. Aplikācijas instalēju caur termināli… vecie Linux ieradumi lec ārā… patīk labāk uzrakstīt “brew install firefox” nevis iet kaut kur meklēt. Un atjaunināt aplikācijas ir krietni vieglāk.. “brew update && brew upgrade” Bet nav tā Linux termināla sajūta. Varbūt tāpēc, ka vēl neprotu līst iekšā konfigurācijas failos un šo to mainīt, ko man vajag. Un nezinu vai macOS vispār patīk, ja tā dara. Patīkami, ka varu lietot daudzus termināļa rīkus no Linux pasaules. Tas ir ļoti pozitīvi un atvieglo manu dzīvi.

Grafiskā saskarne
Kā jau sākumā teicu, kārtējais Linux distributīvs manā uztverē. Ir savas īpatnības, kuras, diemžēl, atšķirībā no Linux pasaules, nav tik viegli maināmas. Vismaz pirmajās 72h neesmu sapratis un atradis kā. Bet nav tik ļauni kā šķita. Bet tā kā neesmu parasts “average” lietotājs…. vai arī MAC pasaulē esmu “average” lietotājs? Tas vēl jāsaprot. Turpinot, varbūt man ir īpatnējas prasības. Bet laiks rādīs, vai varēšu pielauzt macOS savām vajadzībām, vai macOS pielauzīs mani savām īpatnībām un pēc kāda laika būšu adaptējies un normāli spēšu strādāt.

Un protams viena samērā svarīga lieta manā ikdienā- virtualizācija.
Te ļoti īsi, tā neeksistē. Pagaidām nevaru virtualizēt x86/x64 OS un nevaru darbināt Wine. Pagaidām neērtība ir tāda, ka nevaru palaist Winbox, kas nepieciešams Mikrotik maršrutētāju konfigurēšanai. Laikam lielisks iemesls pamatīgāk apgūt Mikrotik CLI. Protams, man mājās ir Proxmox serveris, bet to es neaizstiepšu lī∂zi pie klienta, lai konfigurētu viņa iekšējo tīklu. Bet ceru, ka pa šo gadu virtualizācijas jautājums tiks atrisināts. Neizskatās, ka Apple atteiksies no sava ARM ceļa. Un kā jau zināms, ir daudzas lietas, kurās visi skrien pakaļ Apple.

Bet lielos vilcienos, esmu apmierināts ar savu jauno pirkumu un migrāciju. Un ir viena ļoti pozitīva lieta, atšķirībā no Linux, šeit ir normāls MS Teams ar tādām pašām funkcijām kā Windows vidē, ir normāls Onedrive, Gogoel Drive un citu mākoņpakalpojumu kilents. Kā arī, kas nav mazsvarīgi, strādājot skolā – Office 365 aplikācijas darbojas bez jebkādiem emulātoriem. Patīk vai nepatīk, bet Microsoftam ir labākais dokumentu apstrādes risinājums. Īsumā – programmatūras un servisu izstrādātāji rēķinās ar macOS. Tik nesaprotu, kur bremzē Mikrotik ar savu Winbox.dmg failu, vai kā minimums, lai atļauj to instalēt uz macOS, jo tā arī ir laba lieta. Varu instalēt iOS aplikācijas uz datora. Labi noder ar gudrajām rozetēm, termostatiem utt., kur aplikācija ir galavas tiesu pārāka par web interfeisu. Laiks radīs, ko domāšu vēlāk. Kaut gan viens draugs teica tā “Sākums grūts, pēc tam negribēs neko citu!” Turēšu pievārda!