MacBook Pro M1 izslavētais akumulators

Nu jau dienas iet uz priekšu. Ir sanācis lietot portatīvo arī pēc tā būtības- kā portatīvu iekārtu. Un te nu lūk izslavētais akumulatora darbības laiks. Tas ir vienlaicīgi gan super, gan meh… Visu pēc kārtas.

Kāpēc super? Akumulators tiešām bez problēmām tur vismaz 8 stundas manā darbības stilā. Tas ir ar programmām, kuras lietoju ikdienā darba un atslodzes vajadzībām. Reti kurš dators var uzrādīt tādu darbības laiku no akumulatora. Tad ko es daru tās 8 stundas? Dienā vidēji tās ir 2-4h Microsoft Teams tiešraides, atvērts iMessege, Whatsapp datora klients, vismaz 3-4 tabi ar Firefox, Microsoft Office programma (vai nu excel vai word), mail klients (tas pats, kas iebūvēts macOS), un Onedrive sinhronizējas ar darba mākoni kā arī iCloud nodrošina savus pakalpojumus, kā arī, ja esmu sasniedzams mājas tīklam (mājās vai caur vpn), ik pa stundai taisās rezerves kopija uz time machine. Ik pa laikam tiek palaists kāds Youtube vide izklaides vajadzībām, vai arī, lai parādītu kaut ko skolniekiem. Ik pa laikam Spotify tiek uzgriezts (kādas 40-70min). Šādā darba stilā akumulators man tur tās 8h stabili. Pēc 8h gan akumulatora atlikums ir kādi 25-30%, bet prakse rāda, ka tie pēdējie procenti pazūd ātrāk. Tātad, visu darba dienu varu mierīgi strādāt ar datoru, un neuztraukties, ka vajadzēs meklēt rozeti, kur lādēt datoru.

Tad kāpēc meh? Pirmkārt, reklamēts jau ir, ka var mierīgi vilkt video skatīšanās režīmā 17h. Protams, gan jau ar minimāliem spilgtumiem, bez tīkla savienojuma utt. Bet nu ok, reālais skaitlis būtu kādas 12-14h normālā strādāšanā. Nu lūk nedaudz sanāca papētīt. Un mani novērojumi liecina,ka lielākie baterijas ēdāji ir Rossetta 2. Jo reāli, ja es nedarbinu MS Teams, Onedrive, kuri vēl joprojām nav portēti uz ARM, man akumulators darbojas 12h bez problēmām. MS Teams tiek aizvietots ar ZOOM, kurš ir native ARM portēts. Es pat nobrīnījos, visas Microsoft Office pakotnes ir ARM portētas (laikam palīdz Windows for ARM paliekas), bet Onedrive un Microsoft Teams vēl joprojām nav portēts uz ARM arhitektūru. Tas laikam liecina, ka Microsoft nopauzējis ar ARM Windows izstrādi, ja viņu masīvākā saziņas aplikācija un mākoņpakalpojumu klients vēl neiet līdzi laikam un neatbalsta ARM arhitektūru. Tas pats ar WhatsApp – nav portēts uz M1 un izmanto nieka 1.1 GB RAM

WhatsApp RAM patēriņš.

Lūk neliels video no CPU noslodzes, kur var redzēt aplikācijas arhitektūru. Intel- x86 un Apple- ARM

Vēl kas ir patīkami- dators nepaliek ne par mata tiesu lēnāks, kad darbojas no akumulatora. Protams, viens mazs mīnusiņš tam ir, ja renderē video, tad baterija būs sausa 3-4h. Vismaz manam, pirmās paaudzes M1 procesoram. Akumulatora ilgmūžībai tomēr ieteicams tādos mirkļos pieslēgt pie lādētāja. Bet ikdienas darbus patīkami darīt bez jebkādiem ātrdarbības kompromisiem.