Linux terminālis

Sveiki. Šoreiz tiks apskatīts Linux termināls. Kā zināms, katrs sevi cienošs Linux lietotājs prot terminālī izpildīt vismaz pāris komandas. Šis raksts būs vairāk iesācējiem, kuri nekad nav lietojuši ne Linux, ne tā termināli. Tāpēc, tiem, kuri jau ir darbojušies ar termināli, šis liksies ļoti vienkārši un pat garlaicīgi.

Jāsāk jau ar to, ka par Linux termināli sauc vidi, kad Linux OS nav instalēta grafiskā vide un ir tikai uz tekstu balstīta saskarne, terminālis. Dators gaida lietotāja komandas un izpilda tās. nav nekādu paralēli atvērtu logu utt. Protams, ja ir instalēta kāda no Linux grafiskajām vidēm, tad tiek lietots termināļa emulators. Tas emulē termināli. Bet šajā gadījumā paralēli var atvērt vaļā vairākus logus un veikt citas darbības. Zemāk 2 attēli. 1. attēlā redzams Linux terminālis bez grafiskās vides un 2. attēlā redzams termināla emulators.

1. attēls
2. attēls

Kā redzams, terminālis ir vienkārša teksta bāzēta saskarne. Bet arī šajā vienkāršajā saskarnē ir jāprot darboties un jāsaprot, kas tiek attēlots ekrānā. Par piemēru ņemšu otro attēlu. Atverot termināli tiek attēlota viena teksta rinda:

root@vitalijsss:~#

Skaidrojums, ko nozīmē šis teksts:

  1. root – sesijas lietotājs – ar kādu lietotāju esi ielogojies sistēmā, vai termināli.
  2. @vitalijsss – datora nosaukums, kuram esi pieslēdzies ar savu lietotāju.
  3. :~ – mape, kurā atrodies. ~ Linux vidē nozīmē lietotāja mājas mape. Šajā gadījumā /root
  4. # – restes simbols nozīmē, ka visas komandas tiks izpildītas ar root jeb administratora privilēģiju

Nākošā svarīgā lieta ir saprast, ar kādām tiesībām tiks izpildītas komandas, ar paaugstinātām vai parastajām privilēģijām. To saprast ir ļoti viegli. Terminālī jāskatās pēdējais simbols pirms mirgojošā kursora. Ir divi varianti:

root@vitalijsss:~#

user@vitalijsss:~$

Kur:

  1. # nozīmē, ka komandas izpildīsies ar root tiesībām
  2. $ nozīmē, ka komandas izpildīsies bez paaugstinātas privilēģijas. Piemēram, nevarēs atjaunināt sistēmu.

Ko var darīt terminālī? Linux terminālī var pilnībā pārvaldīt Linux operētājsistēmu. Biežāk ir situācija, ka nav pieejama grafiskā saskarne,bet terminālī ir iespējams mainīt operētājsistēmas iestatījumus utt. Ir pat iespēja darbināt OS bez grafiskās vides, bet nepieciešamās programmas palaist grafiskajā vidē. Turpmāk tiks veidoti nelieli raksti, ko var darīt terminālī. Pārsvarā pamata lietas, kuras vieglāk ir darīt caur termināli.