Arch Linux un i3 grafiskā vide

Šis ir neliels turpinājums iepriekšējam rakstam pa Arch Linux instalāciju. Iepriekšējā pamācībā rezultāts bija svaiga, minimāla Linux instalācija bez grafiskās vides un citiem labumiem.

Šoreiz tiks apskatīts, kā ieinstalēt minimālistisku grafisko vidi un logu pārvaldnieku i3 (nejaukt ar intel CPU)

Lai varētu izmantot grafisko vidi, ir nepieciešams instalēt xorg un kādu displeja pārvaldnieku. Lai sistēma būtu pēc iespējas “vieglāka”, izmantosim lightdm.

sudo pacman -S xorg-server xorg-apps xorg-xinit lightdm lightdm-gtk-greeter

Nākamais solis, ir instalēt i3 logu pārvaldnieku. Ir divi varianti šim pārvaldniekam i3gaps un i3wm . i3gaps ļauj mainīt atstarpes starp logiem. Izmantosim i3wm pakotni. dmenu pakotne vajadzīga, lai varētu startēt lietojumprogrammas.

sudo pacman -S i3 dmenu xterm

Pēc komandas ievadīšanas sistēma piedāvās izvēlēties no 5 variantiem. Mums vajag no 2. līdz 5. variantam. Terminālī jāieraksta ir:

2-5

Pēc instalācijas ir jāaktivizē lightdm serviss, lai grafiskā vide startētos kopā ar OS.

sudo systemctl enable lightdm.service

Tad startējam šo servisu

sudo systemctl start lightdm.service

Ja viss ir izdarīts pareizi, parādīsies ielogošanās logs.

autorizācijas logs

Pēc ielogošanās sistēmā, i3 palūgs pirmo konfigurāciju. ir 2 varianti, ģenerēt jaunu konfigurācijas failu, vai izmantot noklusējuma vērtības. Mēs ģenerēsim jaunu konfigurāciju.

i3 pirmais starts

Spiežam enter taustiņu. Tad i3 Jums liks izvēlēties taustiņu, ar kuru vēlēsieties kombinēt noklusējuma taustiņu kombinācijas. Izvēlamies 1. variantu, jeb Windows taustiņu uz tastatūras.

Apsveicu! i3 pamata konfigurācija ir izveidota. Lai atvērtu kādu programmu, spiežam taustiņu kombināciju win+d un rakstam nepieciešamās programmas nosaukumu. Ekrāna augšpusē parādīsies meklēšanas logs, kad jūs rakstīsiet programmas nosaukumu, tiks attēloti piemērotākie rezultāti.

Vēl dažas populāras taustiņu kombinācijas:

win+d = izsauc dmenu

win+w = maksimizē aktīvo logu

win+bultiņas = pārvietojas pa atvērtajiem logiem

win+e = attēlo visus logus darbavirsmā

win+shift+q = aizver aktīvo logu